“Aki igaz értelmi és érzelmi életet él, az csak egyetlenegy nyelvet bírhat többé-kevésbé tökéletesen, az anyanyelvét, melynek hajszálgyökerei visszanyúlnak a gyermekszobába, minden rejtett célzásukkal, kedélyes, furcsa, titkos árnyalatukkal együtt. Az, hogy az illető ezenkívül más nyelven is ki tudja magát fejezni, folyamatosan, esetleg közvetlenül is, jobban vagy rosszabbul, csak úgy magyarázható, hogy tudásának mértékéhez képest minden esetben leszállítja szellemi igényét, s eszerint csökkenti mondanivalóját is.” (Kosztolányi Dezső)

Reklámok

2 hozzászólás

 1. András said,

  2009. augusztus 20. - 02:16

  Ez nagyrészben legtöbb embernél igaz lehet. Három nyelvet beszélek folyékonyan, de egyet se tökéletesen. Magyarországon nôttem fel 14 éves koromig, 22 éve élek Svédországban és beszélem a svéd nyelvet nap mint nap, egyetemi végzettségem van, sokat olvasok és írok, angolul rengeteget beszélek, írok, olvasok, jogi területen is, de mégis sokszor butának érzem magam. Nehéz és rengeteg koncentrációt igényel az hogy hibátlanul, gördülékenyen, ízesen és magabiztosan fejezzem ki a legbelsôbb, legmélyebb és legfontosabb gondolataimat. Például kritikus pillanatokban, stresszes vitákban, sürgôs éles helyzetekben, amikor nincs ideje az embernek átgondolni, megfontolni és megfelelôen artikulálni, akkor jönnek ki a hibák.

  A nyelvi mottóm mind írott mind beszélt nyelvben az lett hogy: ‘keep it simple’ Tehát beszéljek és írjak egyszerüen. Ami nem jó, mert sokszor bután vagy túl egyszerüen vagy túlságosan semlegesnek és ezért unalmasnak hangzik. Nagyon sokszor amikor egy jó szöveget olvasok svédül vagy angolul annyira irigykedek hogy ez a valaki aki ezt írta lehet hogy nem is egy nyelvzseni, csak gyerekkora óta ezt a nyelvet hallja és használja, így minden mondat minden ékezet csak kiömlik belôle gondolkodás nélkül és én akkor se tudnék úgy írni mint egy tôzsgyökeres svéd ha kettôtörném magam, pedig szeretem a nyelveket és jó nyelvérzékünek tekintem magam.

  Talán több Kosztolányit kellene olvassak… hangosan…

 2. Névtelen said,

  2014. szeptember 16. - 12:57

  JO LETT ;D


Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: