“Ötezer éve, tízezer éve nem változott az emberi anyag. Csak a jelmezek változtak, az együttélés rendszerei és feltételei. Az, ami az ember – a lélek és jellem -, nem változott. Ur városában, Babilonban ugyanazok az emberek éltek, mint ma Budapesten: s lelkükben ugyanúgy érzékelték a világot és pontosan úgy feleltek a világra. Csak éppen – műszerek nélkül – közelebb voltak a világ titkaihoz, az időhöz, a csillagokhoz, a természet jelbeszédéhez.  Hallásuk finomabb volt, látásuk – távcső nélkül is – élesebb, érzékelőbb, sejtőbb, megragadóbb. Az emberi anyag nem változott, de az ember – hála néhány lángésznek és műszernek – vakabb és süketebb a civilizációban, mint volt az emberi idők elején. Tunyább és bambább. Értesültebb és ugyanakkor tudatlanabb. Azt hiszi, gombnyomásra igazgatja a világegyetemet. Ez az óriási szerkezet, a civilizáció, száműzte az embert a világ nagy, titkos, bensőséges közösségéből.” (Márai Sándor: Füves könyv – Az emberi anyagról)

3 hozzászólás

 1. Bence said,

  2011. április 24. - 19:26

  Evvel nem értek, lehet hogy csak én nem értem, de ha nem fejlődött volna a technológia még mindig azt hinnénk hogy lapos a Föld…

 2. idezet said,

  2011. április 24. - 22:34

  Igazad van Bence, ha nem fejlődött volna a technológia akkor talán még mindig laposnak hinnénk, de most hogy fejlett egyúttal arra is “rájöttünk” hogyan tehetjük tönkre ezt a gömbölyű bolygót. Vagy úgy is mondthatnám, hogy még nem jöttünk rá hogyan kéne megőrizni azt.

  A régiek lehet hogy laposnak hitték, de nem tették tönkre önző vágyaik kielégítése érdekében.

  Vagy egy másik példa… most hogy fejlettek vagyunk néhány lángésznek és műszernek köszönhetően tudjuk hogyan állítsunk elő finomabbnál finomabb ételeket (értsd: finomított, feldolgozott ételeket) és ezáltal hogyan kaphatunk olyan betegségeket amikkel a törtélenem során még sosem találkozott az emberiség. De ha egészségeset akarsz enni akkor még mindig a természethez kell fordulj. És ezt a régiek ösztönösen tették, illetve mert nem volt meg a technológiájuk hogy egészségtelent válasszanak.

  A szerző szerintem valami ilyesmire gondolt.

  Ma már pont a technológiánkak és “fejlettségünknek” köszönhetően vakabbak és süketebbek vagyunk a természet kínálta luxusra és élvezetre, inkább a saját erőnkből próbáljuk meg elérni azt, miközben pont ezzel döntjük nyomorba magunkat.

 3. ÉN said,

  2014. március 20. - 14:03

  Én a szerzővel értek egyet: a hozzászólók is technikai fejlődésről beszélnek… TECHNIKAI.. Az ember maga nem lépett egy magasabb fejlettségi fokba.. formálódott, megtanulta a technikai eszközök kezelését, de maga a lélek, amitől ember az ember nincs változás.


Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: